Вівторок, 30 Квітня, 2024

Вишукане архітектурне творіння Скадовська – Свято-Сергіївський храм

Скадовськ – курортне місто Херсонської області, до якого влітку з’їжджаються тисячі туристів, охочих насолодитися літнім відпочинком біля моря. Там є багато цікавих і мальовничих локацій, які спроможні викликати зацікавленість як туристів, так і простих гостей міста, які опинилися проїздом у Скадовську. Подробиці – на сайті kherson-future.

До найвідоміших і найгарніших місць міста належить Свято-Сергіївський храм, який являється окрасою Скадовська, причаровує своїм привабливим виглядом, особливо у вечірній час.

Історія храму

Свято-Сергіївський храм у Скадовську заснував отець Леонтій. Саме він, отримавши дозвіл від Таврійського єпархіального керівництва, наприкінці XIX ст. здійснив освячення місця та закладення храму. Церква названа на честь святого Сергія Радонезького – церковного, політичного діяча XIV ст., чудотворця.

Освячення місця відбулося за присутності священників сіл Чалбаси, Каланчак, Червоне, а також жителів міста. Крім того, там був присутній і засновник міста С. Б. Скадовський – відомий український поміщик, громадський діяч, благодійник.

Свято-Сергіївський храм був зведений господарським способом. Він був завдовжки близько 50 метрів, а висота дзвіниці від основи фундаменту до хреста складала 56 метрів. Церква була побудована у формі судна з двома вежами та витонченим вівтарем. Два блискучі хрести на вежах було помітно у Скадовську як з моря, так і на суші.

Будівля була розписана відомим художником Чепцовим, якого спеціально з цією метою запросили до міста з Петербургу. Освячено було храм у 1906 році.

На жаль, у 1938 році Свято-Сергіївський храм було зруйновано. Від нього залишилася лише сторожка. У всіх населених пунктах району були закриті або ж знищені молитовні будинки та церкви. Дозвіл на відновлення церковної діяльності отримали на початку 40-х рр. ХХ ст.

Сторожку та прибудову біля неї було переобладнано під невеликий молитовний будинок. Але наприкінці ХХ ст. сторожку знесли.

У 1998 році Свято-Сергіївську церкву було зареєстровано у Скадовську за адресою вул. Сергіївська, 21. У тому ж році приміщення було освячено. Згодом розпочався процес будівництва храму Сергія Радонезького. Настоятелем став отець Микола, який закінчив Одеську духовну семінарію у 2000 р. Новозбудований храм було освячено у 2014 році.

Чим храм цікавий для туристів

Свято-Сергіївський храм відрізняється своїм привабливим і вишуканим виглядом. Він прикрашає Скадовськ і являється мальовничою локацією для фотографій чи прогулянок.

Він має цікаві архітектурні деталі, які роблять його дуже гарним і неординарним. Фасад будівлі виконаний у блакитному та білому кольорах, завдяки чому загальний вигляд споруди складає позитивне враження, чудово вписується у міську архітектуру.

Але не лише зовнішнім виглядом храм може привабити туристів. Всередині він також виглядає вишукано та розкішно. Там є можливість доторкнутися до прекрасних святинь, а саме ікон і частин мощів святого Сергія Радонезького та Миколая Чудотворця.  

Тому, будучи у Скадовську, варто відвідати цю чарівну архітектурну родзинку міста. Вона зможе здивувати своїм величним виглядом й урізноманітнити дозвілля. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.