Вівторок, 30 Квітня, 2024

Храм Святої мучениці Олександри у Херсоні

Одним із найгарніших і найвитонченіших храмів міста являється храм Святої мучениці Олександри, розташований у центрі міста, по вулиці Перекопській. Подробиці – на сайті kherson-future.com.ua.

Сьогодні цей храм є місцем, куди приходить чимало херсонців для відновлення свого душевного спокою. Служби там проводяться українською мовою. Детальніше про історію та архітектурні особливості храму йтиметься у цьому матеріалі.

Історія храму

Урочиста закладка цього храму відбулася у кінці ХІХ ст. Тоді це була Домова церква при жіночій гімназії, яка знаходилася на вищезгаданій вулиці. Будівництво цього гарного архітектурного об’єкта здійснювалося завдяки приватним пожертвуванням та тривало чотири роки.

Відкриття храму Святої мучениці Олександри відбулося у серпні 1902 року. Воно супроводжувалося різними урочистостями та викликало чимало емоцій у містян. Проєкт храму був створений Казимиром Іполитовичем Квінто – відомим губернським інженером. Варто сказати, що ця його робота заслуговує на похвалу, адже церква мала дуже гарний вигляд і досі являється одним із найпривабливіших архітектурних об’єктів Херсона.

З 1921 року ця церква була передана Українській Автокефальній Православній Церкві. Період кінця 20-х-початку 30-х рр. ХХ ст. вважається найгіршим в історії храму. Це час жахливих релігійних переслідувань, коли храм переживав різноманітні знущання. Саме в цей час було пошкоджено вишукані дзеркальні куполи – головну прикрасу церкви.

Пізніше храм був переданий у власність педагогічного інституту (нині – Херсонський державний університет). Близько 60-ти років там були різні майстерні загальнотехнічного факультету.

1992 року храм було повернуто вірянам. Того дня було урочисте богослужіння, яке запам’яталося містянам, які тоді туди завітали.

Сьогодні громада храму виділяється серед інших своєю згуртованістю та всеосяжною опікою настоятеля Церкви над парафіянами.

Архітектурні деталі храму та його сьогоднішній стан

Говорячи про архітектурний стиль, слід зазначити, що храм збудовано у псевдоросійському стилі. Для будівництва використовували місцевий камінь та червону цеглу.

В архітектурі церкви можна помітити деякі елементи романського стилю, які виглядають дуже привабливо. Все це гармонійно переплітається в одній архітектурній композиції та створює позитивне враження.

Всередині храм становить собою затишне, невелике приміщення, де основну увагу акцентує на собі прекрасний мармуровий іконостас. Він був створений одним талановитим одеським скульптором. Нині збережені деякі ліпні декорації і вітражі.

Через сумні події, які пережив цей храм, до наших днів збереглося не так багато цінного оздоблення та пам’яток. Сьогодні увагу можуть привернути лише два мармурових кіота, які знаходяться по боках іконостасу.

Однією з найголовніших святинь храму є старовинна ікона Божої Матері.

Тим херсонцям, які не бачили своїми очима цей храм і не відвідували його, варто туди поїхати хоча б один раз. Його краса та витонченість не зможуть залишити нікого байдужим.   

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.